![](/media/lib/313/n-zanieczyszczenie-76d069b647cda0cc8771bc9f90c858b9.jpg)
Zanieczyszczenie powietrza zwiększa ryzyko demencji?
25 września 2018, 12:08Zanieczyszczenie powietrza może być powiązane z ryzykiem wystąpienia demencji. Badania przeprowadzone w Londynie ujawniły związek, którego nie można wyjaśnić znanymi czynnikami ryzyka wystąpienia demencji.
![](/media/lib/266/n-vo2-lab-960-9ef6fa94b7e1429d49ac1c718aa6d0ee.jpg)
Przewodzi prąd, ale nie ciepło
27 stycznia 2017, 17:28Specjaliści z Lawrence Berkeley National Laboratory (LBNL) i Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley odkryli, że metaliczny dwutlenek wanadu przeczy kolejnemu znanemu prawu fizycznemu. Okazuje się bowiem, że przewodzi on elektryczność bez jednoczesnego przewodzenia ciepła.
![](/media/lib/452/n-jednorozec-d40e7d3448aa11896855c3fabe3a7b63.jpg)
Astronomowie znaleźli najbliższą Ziemi czarną dziurę
23 kwietnia 2021, 10:37Odkryto najbliższą Ziemi czarną dziurę. Obiektowi nadano nazwę „Jednorożec” nie tylko dlatego, że znajduje się w Gwiazdozbiorze Jednorożca, ale również dlatego, że ta czarna dziura ma wyjątkowe właściwości. Co więcej, Jednorożec ma towarzysza, czerwonego olbrzyma, który zbliża się do końca swojego żywota
![](/media/lib/538/n-piwo-dd7125f732116ad2e922f9fe5074a9ce.jpg)
Naukowcy zajęli się fizyką piany na piwie
16 lutego 2023, 12:58Fizyka zajmuje się zróżnicowanym zakresem badań, od bardzo przyziemnych, po niezwykle abstrakcyjne. Koreańsko-niemiecki zespół badawczy, na którego czele stał Wenjing Lyu postanowił przeprowadzić jak najbardziej przyziemne badania, a wynikiem jego pracy jest artykuł pt. „Eksperymentalne i numeryczne badania piany na piwie”.
![Prace nad zainstalowaniem komputera BlueGene/L](/media/lib/23/1204113983_267865-c366df88501267b9dda4a0e5033b8785.jpeg)
Superkomputer w kostce cukru?
15 listopada 2010, 13:26Doktor Bruno Michel z IBM Zurich twierdzi, że w ciągu kilkunastu lat mogą powstać superkomputery wielkości... kostki cukru. Będzie to możliwe dzięki nowemu podejściu do projektowania komputerów, które umożliwi układanie procesorów jeden na drugim. Układy będą chłodzone wodą przepływającą pomiędzy nimi.
![](/media/lib/137/n-coolplanet-9e898b919d548048717145271c77eb1c.jpg)
Powstało tanie biopaliwo
26 października 2012, 11:27Firma Cool Planet Energy Systems opracowała biopaliwo, którego produkcja kosztuje zaledwie 1,5 USD na galon (0,40 USD/litr). Paliwo wytwarzane jest z odpadów po produkcji rolniczej, nie konkuruje zatem z żywnością. Firma informuje, że jej biopaliwo jest obecnie testowane przez samochody Google'a.
![](/media/lib/139/n-solarhalas-6ec932cf6e4c2092a0ad6c84978af07e.jpg)
Przełomowe gotowanie nanocząstkami
19 listopada 2012, 19:59Naukowcy z Rice University informują o opracowaniu rewolucyjnej technologii, która wykorzystuje nanocząstki do zamiany energii słonecznej w parę wodną. Efektywność nowej technologii, nazwanej roboczo "parą słoneczną, wynosi aż 24%
![](/media/lib/146/n-kukurydza-b2c823acaf0415b594d29f3f91ee87cd.jpg)
Ślepa uliczka biopaliw
18 stycznia 2013, 13:26Kolejne badania, tym razem przeprowadzone przez Uniwersytet Kalifornijski w Santa Barbara (UCSB), pokazują, że biopaliwa to bardzo kosztowna ślepa uliczka. Ich wielka kariera w USA rozpoczęła się w 2005 roku, gdy administracja prezydenta Busha i farmerzy uprawiający kukurydzę stwierdzili, że roślina ta może być obiecującym źródłem paliw, co zmniejszy zależność USA od zewnętrznych dostaw oraz zmniejszy emisję gazów cieplarnianych
![](/media/lib/145/n-kwazar-5b9119bf1e746435af649c758a0de415.jpg)
Potężny stary kwazar
26 lutego 2015, 11:07Odkrycie kwazaru SDSS J0100+2802 to bardzo ważny krok w kierunku zrozumienia ewolucji tych najpotężniejszych obiektów we wszechświecie. Tym, co czyni SDSS J0100+2802 wyjątkowym jest jego wiek. To najjaśniejszy kwazar z początków wszechświata zasilany przez najbardziej masywną czarną dziurę z tego okresu
![Nowa odmiana pomidorów wzbogaconych o antocyjaniny](/media/lib/37/10486_rel-5f0fef4c17c983868c55f8d6d2bf5702.jpg)
Pomidor niekoniecznie czerwony
27 października 2008, 23:22Nowa odmiana genetycznie zmodyfikowanego pomidora, bogata w barwniki z grupy antocyjanów, została zaprezentowana przez uczonych z John Innes Centre. Jeśli trafią kiedykolwiek na rynek, bez trudu znajdziecie je na sklepowej półce.